נולדו לכם תאומים?
5 עיצות זהב להתחלה מוצלחת
בגידול תאומים הכול כפול: החיוכים, החיבוקים, המתיקות אבל גם האכלות, החלפות החיתולים, ההרגעות וההרדמות.
הטיפול האינטנסיבי גורם לעיתים להורים לתאומים לסבול מתשישות ואם קשה להרדים תינוק אחד הקושי לעשות זאת עם שניים מוכפל ולעיתים אף מרובע. לאחר שהצלחת להרדים תינוק אחד, הבכי של השני מעיר אותו וחוזר חלילה, מצב שעלול להימשך זמן רב.
הורים מרגישים שזה אפשרי ללמד תינוק אחד להירדם לבד ובמיטה אבל כשמדובר בשניים הם הולכים לאיבוד, אובדי עצות ולא ממש יודעים מאיפה להתחיל להתיר את הפלונטר. לעיתים הפתרונות שהם מאמצים (יצירתיים ככל שיהיו) רק מגבירים את הקושי ואת הפרעות השינה כתוצאה מכך.
כדי לעזור להורים בשבועות הראשונים החלטתי לצרף לכם 5 עצות זהב שאימוצם עוד מהשלב הראשוני יקלו על הטיפול והרדמת השניים בהמשך ויצרו הנאה בגידולם:
-
לגייס את מירב העזרה, לעיתים מומלץ לבדוק עוד בטרם הלידה מי מוכן לעזור עם הגעת השניים הביתה. רצוי שתגדירו את העזרה הרצויה לכם מראש וזאת כדי למנוע חיכוכים מיותרים, לדוגמא לבקש עזרה בבישול הארוחות, ניקיונות הבית, קיפול כביסה, קניות בסופר או לקיחת הילד הגדול לגינה. התפנות לטיפול רק בתאומים היא משרה מלאה לכשעצמה מכאן שכל עזרה רצויה ומבורכת עם זאת אפשר לבקש עזרה גם בטיפול בתאומים כדי להתפנות לישון ולאגור כוחות להמשך. טיפול בתאומים מבהיר לנו את הצורך שלנו בעזרת שבט שלנו (הורים, אחים, חברים שכנים ועוד), במיוחד בחודשים הראשונים. הניסיון לטפל בתאומים לבד מדגיש את הקושי של הטיפול בשני תינוקות בו זמנית עם זוג ידיים אחד בלבד, לשם כך תמיד כדאי לבקש או אפילו לשלם עבור עזרה.
-
גבשו טקס שינה לפני כל שינה. הבדילו בין שנות יום (טקס שינה קצר, לדוגמה: כמו החשכת חדר, הלבשת פיג'מה ושירת שיר שקט) והרדמה לשנת לילה (טקס שינה ארוך, לדוגמה: מקלחת, האכלה, טקס פרידה מהיום). בשבועות ובחודשים הראשונים יתכן שתצטרכו לערוך את הטקס מס. פעמים רב במשך היום ובערב וזאת כי תינוקות רכים ערים וישנים במחזורים של כשלוש שעות כל פעם. יצירת טקסי שינה לפני ההרדמות היא תשתית מצוינת ליצירת הרגלי שינה טובים בהמשך. את טקסי השינה אפשר ורצוי לעשות גם אם התאומים ישנים יחד בעריסה/מיטה בהרדמה משותפת או בעריסות נפרדות. הקפידו שההרדמות תמיד יהיו בעריסה/ מיטה שלהם ובחדר חשוך.
-
הקפידו כבר מהשלב הראשוני להרגיע את התאומים ואז להניח אותם במיטה כדי שיירדמו בה לבד (וילמדו לישון במיטה שלהם ולא במקומות אחרים). הקפדה על הרדמה בדרך הזו עשויה למנוע שעות רבות של בכי ולמעשה כך תלמדו אותם להירדם ולישון מבלי ליצור תלות בעזרה פעילה של גורם חיצוני כמו לדוגמא: הירדמות בהנקה, בנענוע על הידיים או בעגלה, בקפיצות על כדור הפיזיו או במיטה שלכם כשאתם ישנים לידם, מה שלרב יוצר את בעיות השינה בהמשך. אל תילחצו אם מידי פעם הם יירדמו תוך כדי האכלה או הנקה (זה קורה לרב כי הפעולה מעייפת אותם) אבל השתדלו שרב ההרדמות יהיו לאחר נמנום במיטה.
-
התחילו לסנכרן את הארוחות וההרדמות כבר מהשלב הראשוני (תוך כחודש וחצי חודשיים). סנכרון הארוחות וההרדמות עשוי לעזור לאימא ולאפשר לה זמן מנוחה שיעזור לה להמשך הטיפול ולשמירת הכוחות שלה וכדי וזאת כדי שלא תגיע לתשישות (מעלה סיכון לדיכאון אחרי לידה). גם אם זה לא מסתדר באופן מוחלט מידי יום, זה בסדר, העיקר להתמיד בניסיונות הסנכרון, זה לרב משתלם בשלב מאוחר יותר. איך מסנכרנים? אם תינוק אחד מתעורר רעב, אז רצוי להאכיל את שניהם, גם אם זה אומר להעיר את השני שישן (גם בלילה). להכניס לשינה באותו הזמן כדי שישנו יחד ולרחוץ אותם אחד אחרי השני. לאימהות מניקות מומלץ להניק את שניהם בו זמנית, זה חוסך זמן רב המוקדש להנקה. תינוקות צעירים לעיתים יונקים במשך 20 דק' וערים רק כשעה כך שהנקה משותפת עשויה לעזור לאימא לפנות זמן וכוח במשך היום. עם הזמן היכולת להסתדר עם האכלת השניים משתכללת ובעזרת כרית או טרמפולינה אפשר לשים את זה שסיים כדי לעשות גרפס כשהשני עדין אוכל. הדבר אפשרי גם בהאכלה בפורמולה בעזרת בקבוקים. תרגול האכלות משותפות עשוי לחסוך מצבי בכי בהם אחד אוכל והשני רעב ובוכה. (מצב מלחיץ לכל הורה לתאומים, שלא תמיד יודע איך לפצל את עצמו לשניים ולהיענות לצרכי השניים בו זמנית).
-
למדו אותם להירדם באופן עצמאי כבר מגיל 5 חודשים (מתוקן במקרה של פגים). בעיות שינה עם תאומים אינן קשות כפליים מבעיות שינה עם תינוק אחד אלא לעיתים הקושי הוא פי 15 ויותר. לקום עם שני תינוקות בלילה לעיתים פעמים רבות וכשביום הם נרדמים לזמנים קצרים ולא תמיד יחד, זה לאין ערוך קשה מתיש מאשר עם רק ילד אחד. זו הסיבה שהורים רבים לתאומים מחליטים כי, לבריאות שלהם הנפשית וגופנית, הם צריכים לישון טוב בהקדם האפשרי. אל תהססו להיעזר באשת מקצוע לשם כך.
בהצלחה!!